i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Kapitalski trgi, finančne novice, borzno poročilo – september 2013

borzno porocilo financne novice Kapitalski trgi, finančne novice, borzno poročiloPolitični zapleti, ki vplivajo na tečaje vrednostnih papirjev; stopnja obrestnih mer; evropski mehanizem za stabilnost…

V dveh mesecih od našega zadnjega poročila so se tečaji na borzah nekoliko popravili. Še najbolj so oklevali na ameriških borzah, ki so trgovale mešano, bolje pa so se odrezale evropske in azijske borze. Zadnjih nekaj trgovalnih dni se tečaji gibljejo bolj ali manj okoli ničle in glede na tehnične kazalce lahko ponovno pričakujemo krajšo korekcijo navzdol.

Verjetno bo ta sovpadala s pritiski medijev in javnosti na vlado ZDA, da doseže dogovor glede pravnega vidika financiranja proračunskih obveznosti. Sredi oktobra bo po predvidevanjih njihovega finančnega ministrstva v proračunu premalo prostih sredstev, ki bi omogočala poplačilo vseh zapadlih obveznosti. Brez odobritve parlamenta in dviga stopnje dovoljene zadolžitve bo približno 20 milijard dolarjev obveznosti ostalo neporavnanih. Situacija je zelo podobna tisti v začetku letošnjega leta, ko je bil dogovor med demokrati in republikanci dosežen v zadnjih minutah. Podoben razplet dogodkov pričakujemo tudi tokrat.

Dodaten pritisk na finančne trge povzroča še nejasna slika o nasledniku sedanjega guvernerja FED-a Bena Bernankeja. Mandat mu poteče v začetku naslednjega leta (zaradi upokojitve ga ne želi podaljšati), zato je predsednik Obama v kratkem dolžan predlagati novega kandidata.

CELOTNO MESEČNO BORZNO POROČILO JE NA VOLJO IZKLJUČNO STRANKAM PODJETJA. ČE STE STRANKA PODJETJA IN BORZNEGA POROČILA NISTE PREJELI, NAS KONTAKTIRAJTE!