i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Varnost denarja v banki in plemenitenje denarja 4-članske družine

Varnost denarja v banki in plemenitenje denarjaSmo štiričlanska družina. Star sem 53 let, žena 50, otroka pa 16 in 19 let. Sam sem zaposlen, moja služba je razmeroma varna in dobro plačana – zaslužim dva tisoč evrov na mesec -, medtem ko je žena pred pol leta ostala brez službe. Zdaj opravlja različna priložnostna dela, s katerimi zasluži povprečno 500 evrov na mesec.

Osebna zavarovanja imava dobro urejena, prav tako imava rešeno stanovanjsko vprašanje – imamo dovolj veliko stanovanje. Prav zdaj čakava na zapuščinsko razpravo, iz katere bova po mojih starših podedovala večje stanovanje. Tega bova oddajala, dokler ga ne bosta potrebovala otroka. Računava na 300 evrov dodatnega prihodka od najemnine. Ker smo skromni, vsega denarja čez mesec kljub naraščajočim stroškom ne porabimo.

Na banki sva z ženo v vseh teh letih, odkar sva zaposlena, privarčevala 54 tisoč evrov. Zdaj naju skrbi, ali je ta denar varen – bi ga bilo bolje vzeti iz banke ali pretopiti v drugo valuto ali drug naložbeni produkt? Meniva, da denarja do upokojitve ne bova potrebovala, zato bi ga rada čim bolje oplemenitila. Kaj nam svetujete?

NAŠ ODGOVOR

Služba, stanovanje in zavarovanja

Vrednost premoženja je zelo solidna, prav tako vaju čaka še dodatek, stanovanje od staršev, kar bo predvidoma pripomoglo k pozitivnim družinskim denarnim tokovom. Nekaj stvari me sicer malce moti. Prva je razumevanje varnosti vaše službe oziroma delovnega mesta in/ali višine prihodka, drugo oddajanje stanovanja le do obdobja, ko ga bosta potrebovala otroka, tretje, da imata osebna zavarovanja dobro urejena.

Naj argumentiram. Varnost vašega delovnega mesta je treba razumeti kot trenutno in nikakor drugače. Prihodki se vam lahko zmanjšajo, delodajalec vam lahko ponudi predčasno upokojitev ali pa se zgodi kaj tretjega. Po drugi strani pa: tudi če bi vaši prihodki ostali na tej ravni do upokojitve, vaša soproga opravlja priložnostna dela, ti prihodki pa so verjetno še manj varni, kaj šele zagotovljeni.

Sprašujem se tudi, zakaj bi stanovanje, ki ga boste podedovali, oddajali samo do obdobja, ko ga bosta potrebovala otroka? Vprašanje je namreč, ali ga bosta sploh potrebovala. Če že, mar ga ne bosta oba? Bosta v njem živela oba? Dolgoročno verjetno ne. Predlagam, da odmislite, kaj bosta potrebovala otroka, in raje razmislite, kako podedovano premoženje oblikovati v dolgoročne denarne tokove, da bosta od njih lahko imela koristi tudi otroka, če bo to seveda potrebno.

Bolj preprosto povedano – če ste ocenili, da vam bo uspelo oddajati stanovanje za 300 evrov na mesec, je to lahko dolgoročni prihodek, ki ga bosta s soprogo uporabila ali za reševanje svojih primanjkljajev ob upokojitvi ali pa za finančno pomoč otrokom. Svetujem, da si pustita te možnosti čim bolj odprte. Otroci se bodo znašli po svoje in se tudi morajo, vaša morebitna pomoč bo samo dobrodošla, vsekakor pa naj ta ne bo že vnaprej nepremišljena, prav tako ne pretirana.

Pravite, da imata osebna zavarovanja dobro urejena. Ob tem ne pozabite izreka: »Dobro je sovražnik odličnega.« To pravim samo zato, ker še nisem srečal posameznika ali družine, ki bi imeli zavarovanja vrhunsko kakovostno urejena tako po vsebini kot tudi po ceni. Tudi tisti, ki jih imajo, jih ves čas prilagajajo. Govorim o vseh vrstah zavarovanj – življenjskih, nezgodnih, avtomobilskih, premoženjskih oziroma stanovanjskih … Samo na tem delu lahko namreč posameznik, sploh pa družina, prihrani precejšnje zneske. Zato predlagam, da se temu delu posvetite še bolj intenzivno.

Ostanite v banki

Šele zdaj bom nekaj besed namenil vaši »težavi« oziroma vprašanju, ali je privarčevani denar varen oziroma kako bi ga lahko čim bolje oplemenitila. Razlog za to se skriva v vsaj po moji oceni nevarnem razmišljanju. Če bosta namreč razmišljala o tem namesto o prej zapisanem, bosta potencialno izgubljala na vseh veliko pomembnejših področjih.

V zvezi z valutnimi prihranki je ta hip precej vprašanj in nejasnosti. Res je, da je bila na začetku krize priložnost za zaslužek pri konverziji evra v nekatere tuje valute dobra, a nikar ne pozabite, da je v zadnjem obdobju večina celo profesionalnih vlagateljev utrpela velike izgube. Na tem mestu ni dovolj prostora, da bi vam opisal podrobnejše razloge za to, zato bo nasvet zelo neposreden. Odmislite skrbi, kar zadeva varnost vajinih prihrankov, in do nadaljnjega denar pridno plemenitite v bančnih depozitih v evrski valuti. Ob tem se z banko ali bankami pogodite za odlične pogoje, kar pomeni nobenih stroškov ob pretrganju depozitov, dobra obrestna mera, ročnost pa naj ne presega dveh let.

Opomba: Prispevek je bil objavljen v reviji Moje finance