i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Zakaj ljudje sovražimo finančno načrtovanje?

Osebne finance - finančno načrtovanjeJanez in Miha sta investirala enako količino denarja v delnice istih podjetij. Ob prebiranju časopisa v kavarni opazita, da delnice že nekaj časa strmo padajo.

Janez zaskrbljeno odloži časopis, zavrne natakaričino ponudbo po še eni skodelici kave in oddrvi na delo. Boji se, da se bo vrednost delnic še zniževala in da bo denar, ki ga je investiral, izgubil. Nemočen se sprašuje, zakaj je sploh poslušal nasvet sosedovega prijatelja, ki mu je priporočil nakup delnic.

Miha časopis mirno prebere do konca, popije še drugo skodelico kave in se počasi odpravi na delo. Čeprav vrednost delnic še vedno pada, ga to ne skrbi. Miha drugače plačuje iste račune kot Janez in oba imata zelo podobne mesečne prihodke. Vendar pa Miha razmišlja drugače – ve namreč, da vrednost delnic stalno raste in pada. Vsakdo bi lahko zaradi tega slabo spal in bil zaradi nihanj na trgu stalno zaskrbljen, a ne on. Nakup delnic mu je namreč predlagal njegov finančni svetovalec;  res ni garancij, da se bodo vse investicije, ki jih je predlagal svetovalec stalno tudi povečevale, a Miha je s svetovalcem sodeloval dovolj dolgo, da sta poiskala investicije primerne njegovim finančnim ciljem.

Kako lahko tako podobna človeka, hkrati tako različno reagirata? Preprosto – Janez nima finančnega načrta, Miha ga ima.

Finančno načrtovanje… že besede same odvračajo veliko ljudi. Lažje je počistiti hladilnik ali okopati psa, kot sedeti za delovno mizo in pripravljati celovit finančni načrt.

Ljudje sovražimo finančno načrtovanje, ker se nam zdi, da je v to potrebno vložiti ogromno dela. Zdi se nam, da moramo v to vložiti čas, ki ga tako ali tako nimamo, da seštevamo številke, za katere menimo, da so brez pomena. Zdi se nam nesprejemljivo, da bi morali po napornem delovnem dnevu še celo noč trdo delati na finančnem načrtovanju.

Kdor pa se finančnega načrtovanja loteva sam, je ponavadi zaskrbljen, saj je kot Janez v naši zgodbi negotov zaradi odločitev, ki jih mora sprejemati samostojno.

Finančni načrt namreč ne sme biti pripravljen površno, kot je to napravil Janez. Na žalost pa tako živi večina, saj finančnemu načrtovanju ne posveča dovolj časa, vnaprej misleč, da je to pretežko in da je za to potrebno precej časa.

Vseeno pa velja – tudi če finančnega načrta nimate, imate v primeru da varčujete ali investirate še vedno nekakšnen načrt! Takšnega, ki vam lahko zaradi vaših zahtev, pritiskov življenja in nenazadnje nihanja delnic na trgu, povzroča precej nemirno življenje.

A ni potrebno, da je tako.

Kot pri Mihi v naši zgodbi, finančni načrt ne pomeni dodatnega dela…pomeni brezskrbnost! Nasprotno od tistega, kar večina ljudi misli, finančni načrt ne pomeni dodatnega vložka vašega časa… pomeni pridobitev dodatnega časa za stvari, ki jih dejansko želite delati.

Finančni načrt vam v pretresih, ki jih prinaša vsakdanje življenje, pomaga ostati odločen. Med drugim finančni načrt vključuje vodenje osebnega proračuna, različne oblike zavarovanj, varčevanj, investicij, vašo oporoko ipd.

Bolj kot pomanjkljiv načrt, je smiselno imeti pripravljen celovit in vnaprej izdelan načrt. Ne vzame veliko časa in vanj ni potrebno vložiti ogromno dela. Prihranil pa vam bo veliko skrbi.

In kako se tega lotiti?

Najprej – okoli tega se ne trudite sami. Finančni načrt ni nekaj, kar bi morali pripravljati samostojno. Si poškodovan avto popravljate sami? Predvidevam, da se poslužujete strokovnjaka, ki je vešč popravila vašega vozila.

Tudi luknje v zobu si verjetno ne “zakrpate” sami – strokovno zobno nego prepuščate strokovnjaku. Seveda pa z umivanjem zob vsak dan dodatno preventivno skrbite za njih, redni pregledi pri zobozdravniku pa so skoraj rutinski. Vaš trud in trud zobozdravnika namreč v veliki meri pripomoreta, da se boste še dolgo smejali.

Enako je s finančnim načrtovanjem. Nekaj lastnega dela sicer morate vložiti, hkrati pa sodelovati s strokovno pomočjo s tega področja. Le tako boste imeli izdelan dobro premišljen finančni načrt, ki bo natančno ustrezal vašim potrebam. In kot v primeru zobozdravnika, bo poskrbljeno, da se boste lahko še dolgo časa smejali.

Igor Mujdrica