i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Hipne obogatitve so nevarne ali kaj storiti z loterijskimi dobitki

Euro JackpotV podjetje smo prejeli vprašanje priznanega domačega časnika, kaj naj novi slovenski milijonar napravi z svojimi 18 milijoni evrov. Na tem mestu naš odgovor/mnenje objavljamo v celoti, saj tega časnik ni javno objavil.

VPRAŠANJE ČASNIKA: “Kaj naj novi slovenski milijonar naredi s svojimi 18 milijoni (na Eurojackpotu jih je dobil 21, 3 gredo občini), da bo čez pet let imel 50 milijonov? Kam naj investira, katere delnice naj kupi? Je morda smiselno, da kupuje nepremičnine, umetnine, zlato, …? Kaj je smiselno?

NAŠ ODGOVOR: » Tovrstno razmišljanje je že v osnovi napačno oziroma izredno nevarno – kako v pičlih petih letih skorajda potrojiti znesek namreč. Težko se  je namreč osebno postaviti v vlogo posameznika, vsekakor pa je prvi smotrn nasvet zaščita premoženja, predvsem pa sebe in najbližjih.

Začetna stroga anonimnost in nevpadljivost je tako še kako smiselna, govorimo namreč o največjem dobitku v zgodovini Slovenije, kjer se je posameznik v trenutku zavihtel na lestvico najbogatejših Slovencev. Naivno bi se bilo slepiti, da se bo verjetno v vsakem primeru izvedelo, kdo ta posameznik dejansko je, vseeno menimo, da ima dovolj časa za pogovor s samim seboj, predvsem glede posledic izpostavljanja.

Mogoče zelo nevsakdanja rešitev: glede na 90-dnevni rok (od časa žrebanja) za zahtevo po izplačilu dobitka, bi tako lahko svetovali, da dobitka ne zahteva vsaj do takrat, dokler si popolnoma ne razjasni, kaj bo z denarjem. Ob tem seveda obstaja tveganje, da oseba srečko izgubi ali ji to ukradejo). To lahko dokaj elegantno reši z varnim sefom.

Izplačilo 18-ih milijonov evrov in držanje na bančnem računu (pa še to npr. domače banke) je prav tako lahko nevarno početje. Kot se zdi, da bi bilo smiseno ta denar takoj vezati preko vsaj nekaj mesečnega kratkoročnega depozita, to odsvetujemo. Če že, bi si za izplačilo izbrali katero od tujih bank, ki poslujejo v Sloveniji.

Od tu naprej so lahko stvari lažje. Žal je tako, da se zelo redki dobitniki ne izpostavljajo oziroma ne zadržijo starega načina življenja. Namesto tega denarj raje brezglavo trošijo, delijo, investirajo, nemalokrat pa v pičlih nekaj letih celo obubožajo.

Nasvet, kam naj posameznik v takšnem primeru investira, katere vrednostne papirje ali nepremičnine naj kupi ipd., tako ocenjujemo za škodljivo. Če posameznik tega ni počel že pred dobitkom, se lahko kaj hitro znajde v pohlepnih rokah prodajalcev, večkrat celo tistih pod okriljem javno priznanih finančnih institucij.

Srečnežu tako močno svetujemo predvsem pazljivost pri začetnem zavarovanju dobitka/premoženja, nato pa postopen plasma tega v različne finančne instrumente, s katerimi naj se dodobra prej osebno spozna (časa za študij bo namreč od dobitka naprej dovolj in tu ne bi smelo biti nobenih izgovorov). Ta proces zna trajati dolgo in je lahko tudi izjemno suhoparen in dolgočasen, a vseeno ravno ta v dobršni meri odloča o zadržanju, ohranjanju, kaj šele plemenitenju sredstev na zrel in preračunljiv način.

Po našem mnenju je že izbira začetne finančne institucije (ki je ponavadi banka) ključnega pomena. Pri tovrstnih zneskih je namreč smiselno razmišljati o drugačnih garancijah od običajnih jamstev za vloge v bankah in hranilnicah, ki znašajo do 100.000 evrov na vloge v posamezni banki ali hranilnici, ali se temeljito spoznati vsaj z garancijami oziroma jamstvenimi shemami v tujih državah.

Hipne obogatitve so nevarne, še bolj pa so lahko nevarni hipni nasveti, kako zadetek naložiti, da bi ta prinašal (pre)visoko donosnost. »

Zavarovanje doma, zavarovanje stanovanja

Imate vprašanja v povezavi z osebnimi financami?

Vsak delovni dan med 9. in 17. uro nas lahko pokličete na telefonsko številko 059 090 220 ali nas kontaktirate preko spodnjega spletnega obrazca.

rezervacija_termina