i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Kapitalski trgi, finančne novice, borzno poročilo – november 2013

borzno porocilo financne novice Kapitalski trgi, finančne novice, borzno poročilo Znižanje obresti, odziv trgov, valute, zlato, zavarovanje prihrankov, oddaja nepremičnin…

Odločitev Evropske centralne banke, ki je v začetku tega meseca znižala obresti na rekordno nizko raven 0,25%, je finančne trge presenetila. Gospodarski rezultati, ki so bili objavljeni v zadnjih mesecih, niso nakazovali, da bo potreben še kakšen poseg centralne banke. Le-ta, že zaradi velikega odpora konservativnejših članov, predvsem Nemčije, do sedaj ni izvajala tako agresivnih posegov na trgu, kot na primer ameriški FED ali angleška BOE. Ukrep ni posledica bistvenega poslabšanja razmer znotraj evro območja temveč samo reakcija na spoznanje, da bodo potrebni dodatni ukrepi za pospešitev gospodarskih aktivnosti. Čeprav se razmere v  še nekaj mesecev nazaj težavnih gospodarstvih, kot so Španija, Portugalska in Grčija izboljšujejo, se je rast BDP-ja v celotnem evro območju znižala v tretjem četrtletju na vsega 0,1%, rast cen na drobno pa je dosegla le 0,7% na letni ravni (zaželena stopnja je okoli 2%). Tudi v naslednjem letu naj bi se inflacija še zniževala.

Ni sicer pričakovati, da bo imelo znižanje temeljne obrestne mere velik pozitivni učinek na pričakovanja in ekonomsko aktivnost v območju. Ukrepi, kot so nakupi obveznic, s katerimi si je pomagala ameriška centralna banka, so se v Evropi izvajali bistveno bolj konservativno in v tem trenutku za njihovo širitev ni potrebnega soglasja med državami članicami. Kakorkoli, a zaenkrat je bila ECB bolj skopa s pojasnili, zato lahko le špekuliramo, da so imeli predstavniki v mislih še kaj drugega, kot je bilo objavljeno javno. Denimo nov val dokapitalizacij večjih evropskih bank po opravljenih stres testih, kot je npr. italijanska Unicredit banka.

CELOTNO MESEČNO BORZNO POROČILO JE NA VOLJO IZKLJUČNO STRANKAM PODJETJA. ČE STE STRANKA PODJETJA IN BORZNEGA POROČILA NISTE PREJELI, NAS KONTAKTIRAJTE!