i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Leto 2013 do sedaj – le četrtina sveta je (bilo) zavarovanega!

Premoženjsko zavarovanjeVremenska muhavost po celem svetu je v letošnjem letu odnesla že 85 milijard dolarjev premoženjske vrednosti. Verjeli ali ne pa je to v splošnem pravzaprav precej običajna vsota za prvo šetmesečno obdobje leta.

Ne glede na izdedno visoke stroške pri naravnih nesrečah, ki vključujejo poplave v srednji Evropi (22 milijard dolarjev), potres z magnitudo 6,6 v kitajski provinci Sečuan (14 milijard dolarjev), tornadi in drugi težki vremenski pogoji v ZDA (4,5 milijarde dolarjev zgolj od meseca maja 2013) in suše v Braziliji (8,3 milijarde dolarjev), na Kitajskem (4,2 milijarde dolarjev) in v Novi Zelandiji (1,6 milijarde dolarjev), pa je škoda v resnici 15% nižja od 10-letnega povprečja.

Kar je še nanavadnega v letu 2013 je, da je veliko naravnih nesreč prizadelo kraje, kjer ljudje tega niso pričakovali in zavarovanja enostavno niso imeli (ustrezno) urejenega. Dejansko je tako bilo (oziroma je) zavarovanih le 24% od 85 milijard dolarjev izgub v prvi polovici leta. Tudi v Evropi govorimo o zelo podobnih številkah – samo približno ¼ premoženja je (bilo) zavarovanega.  (vir: http://qz.com/108946/weather-cost-the-world-85-billion-so-far-this-year-only-14-of-that-was-insured/)

Je v Sloveniji kaj drugače?
Slovenci namenjamo mnogo premalo pozornosti premoženjskemu zavarovanju. Čeprav za gradnjo hiše ali nakup stanovanja postrgamo skoraj vse svoje prihranke in se še krepko zadolžimo, je nekaterim za zavarovanje premoženja škoda vsakega evra. Takšna varčevalna logika je zgrešena, še posebej pri objektih, zgrajenih na poplavno ali potresno nevarnih območjih. Navadno imamo v nepremičninah skoncentriranega ogromno denarja. Zato zagovarjamo stališče, da se pri premoženjskih zavarovanjih ne varčuje. Pri 80 kvadratnih metrov velikem stanovanju boste za zavarovanje nepremičnine in opreme plačali približno 250 evrov letne premije. To ni tako ogromen znesek, da bi se zavarovanju odrekli in tvegali, da boste ob potresu, poplavi ali požaru morali sami kriti celotno škodo…

Preberite več strela dol Registracija avtomobila   podražitev s 15.7.2013