i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Posojila, krediti – kako se pogajati in čim bolj znižati stroške

Posojila, kreditiKo se odločate za najem posojila, je treba dobro prečesati ponudbo bank in se z njimi pogajati. Kako se učinkovito pogovarjati z bankami in čim bolj znižati stroške?

Za nasvet smo vprašali Boštjana J. Turka z Inštituta za civilno in gospodarsko pravo, Mitjo Vezoviška iz Individe, Sama Lubeja iz Finančnega centra in Igorja Mujdrico iz i-svetovanja.

1. Spremljajte višino obrestne mere – pred najemom posojila obiščite več bank, primerjajte ponudbe in izberite obrestno mero. Za dolgoročna posojila strokovnjaki predlagajo spremenljivo obrestno mero, vezano na polletni EURIBOR, za kratkoročna posojila pa trimesečni EURIBOR.

2. Pripravite načrt – pred obiskom banke se pripravite, zberite argumente sebi v prid, najbolje pa je, da naredite analizo svojih financ prek sistema Sisbon. Posojilo si zastavite kot nekakšen osebni načrt in si prizadevajte prepričati banko, da ste dobra naložba, ne glede na pogodbo o zaposlitvi. Predstavite osebne izkušnje in banko prepričajte, da ste sposobni odplačevati posojilo.

3. Čim več lastne udeležbe – banke so pripravljene postaviti precej dobre pogoje, če je več lastne udeležbe. Če sami zagotovite denimo 40 odstotkov denarja za nakup stanovanja, vam bo banka veliko bolj zaupala in ponudila boljše pogoje, kot če bo lastnega denarja le 10 ali 20 odstotkov.

4. Več jamstev, boljši pogoji – par bo posojilo dobil precej ugodneje kot posameznik.

5. Preverite ponudbo tujih bank – te upoštevajo celotno premoženje posameznika, in ne samo neto plače kot v slovenskih bankah.

6. Najemite svetovalca – pred podpisom posojilne pogodbe je priporočljivo posvetovanje s pravniki, lahko pa najamete tudi svetovalca, ki se bo pogajal v vašem imenu. Šteje prvi stik z banko, kar pomeni, da če boste agencijo poklicali po osebnem neuspešnem pogajanju z banko, vam ne bo mogla več pomagati.

Premislite o najemu

»Trenutno se je z bankami težko pogajati,« pravi Mujdrica, ki ni naklonjen najemanju posojil v zdajšnjih razmerah in zagovarja prožnost mladih. »Raje naj se odločijo za najemno stanovanje in pogajajo za znižanje najemnine, saj so najemodajalci precej odprti za takšna pogajanja,« dodaja. Z njim se strinja tudi Vezovišek, ki predlaga, da je najbolje, če se posojilom, še posebno dolgoročnim, čim bolj izogibamo.

Opomba: Prispevek je bil objavljen v časniku Finance