i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Kapitalski trgi, finančne novice, borzno poročilo – februar 2013

Borzno poročilo, finančne novice, finančni trgi, investicije, kapitalski trgiPričakovana negativna korekcija tečajev, finančno zdravje največjih svetovnih gospodarstev, revizija pričakovanj glede prihodnjih dobičkov podjetij, špekulacije v povezavi intenzivnejšega vračanja sredstev evropskih bank, pričakovanja o odločitvi novega predsednika japonske centralne banke…

Negativna korekcija tečajev, ki je zajela finančne trge v prvi polovici tega meseca, je bila pričakovana. Na trgih sicer ni bilo zaznati kakšnih večjih dogodkov, ki bi bistveno vplivali na gibanje tečajev, razen v Evropi, kjer je objava ekonomskih podatkov za zadnje četrtletje prejšnjega leta razkrila, da je bila tudi nemška gospodarska rast v tem obdobju negativna. Ti so postali kratkoročno precenjeni in potrebni nekaj odstotne prilagoditve. Na evropskih trgih je bila korekcija kratkotrajna, tečaji pa so že skorajda na istih ravneh kot pred začetkom, na nekaterih trgih, kot na primer v Braziliji in v Indiji, pa se korekcija počasi zaključuje.

Kakorkoli obrnemo, finančno zdravje največjih svetovnih gospodarstev še vedno ostaja nestabilno. Čeprav je po nekaterih finančnih kazalcih zaznati rahlo izboljšanje; npr. PMI (Purchasing Managers Index, s katerim se merijo naraščanje ali upadanje aktivnosti v sektorju proizvodnje) v Evropi, številke še vedno kažejo negativno stopnjo aktivnosti (48,2 v januarju 2013; kazalnik 50 in več kaže ekspanzijo). Ta isti kazalnik se je za Kitajsko v februarju nepričakovano iz 52,3 znižal na 50,4.

CELOTNO MESEČNO BORZNO POROČILO JE NA VOLJO IZKLJUČNO STRANKAM PODJETJA. ČE STE STRANKA PODJETJA IN BORZNEGA POROČILA NISTE PREJELI, NAS KONTAKTIRAJTE!