i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Kapitalski trgi, finančne novice, borzno poročilo – december 2012

Borzno poročilo, finančne novice, finančni trgi, investicije, kapitalski trgiBorzni optimizem, težak finančni položaj Slovenije, krepitev evra, ameriški nepremičninski trg, depoziti…

Novica o odstopu Montija je le rahlo oplazila borzne tečaje, ki so nadaljevali svojo pot navzgor. Očitno je večji del investitorjev ocenil, da je vprašanje nasledstva Montija v Italiji in vpliv tega na borze težava, s katero se bodo ukvarjali šele v drugi četrtini naslednjega leta. Ob ugodnem rezultatu grških odkupov lastnih obveznic na trgu je tako na mizi ostala le težava ameriških notranje političnih dogovarjanj, ki pa se prevešajo v zaključno fazo s pričakovanim pozitivnim izidom. Zato so se tečaji previdno in počasi vzpenjali, ob objavi dogovora pa je pričakovati krajši delniški reli.
Tudi novi podatki o ameriškem nepremičninskem trgu so potrdili, da ta resnično okreva. Ne samo, da so se cene nepremičnin nekoliko okrepile, okrepilo se je tudi zaupanje gradbenih podjetij in povečalo število novoizdanih dovoljenj za gradnje. Za ta preobrat je zaslužna politika centralne banke, ki obrestne mere za hipotekarne kredite vzdržuje na rekordno nizkih ravneh. Te se sedaj gibljejo okoli 3,32% na leto za posojila s fiksno obrestno mero in z odplačilno dobo 30 let. Kot vemo, gradbeništvo sodi med tako imenovane primarne dejavnosti, ki prve in običajno tudi najmočneje občutijo posledice sprememb v gospodarskih ciklih. Tako nam pozitivne spremembe v teh panogah naznanjajo začetek novega gospodarskega cikla. Z vidika delniških vlagateljev je to zelo pozitivno, za lastnike obveznic pa znanilec prihajajočih težav.

CELOTNO MESEČNO BORZNO POROČILO JE NA VOLJO IZKLJUČNO STRANKAM PODJETJA. ČE STE STRANKA PODJETJA IN BORZNEGA POROČILA NISTE PREJELI, NAS KONTAKTIRAJTE!