i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Ali naj pretrgam varčevanje za pokojnino?

Vprašanje: Do pokojnine me loči še 14 let, moža pa nekaj manj. Oba za pokojnino plačujeva pri Skladu obrtnikov in podjetnikov (SOP), mož 30, jaz 15 let. Zaradi splošnih razmer, še bolj pa zaradi informacij in govoric, sva zaskrbljena v zvezi z izplačilom pokojnine v prihodnosti. Zanima naju, ali je bolje, da varčevanje pretrgava in dobiva vrnjeno vsaj četrtino vplačanih sredstev (takšne so informacije z več strani) ali pa plačujeva naprej in upava na najboljše oziroma ostaneva praznih rok, če se sistem podre? In še: sin se je zaposlil. Kaj bi bilo najbolje, da stori glede dodatnega plačevanja za pokojnino? Ali je mogoče bolje, da še malo počaka, da se razmere razjasnijo, ali naj že zdaj kako ukrepa?

Odgovor: Najprej nasvet, ki ga je dobro upoštevati kadarkoli v katerihkoli razmerah: nikoli ne verjemite govoricam oziroma nepreverjenim informacijam. Sliši se izredno preprosto, vseeno pa večina tega ne upošteva. Ne varčevalci, ne vlagatelji, ne zaposleni in ne samostojni podjetniki.

Strah je posledica skrbi pred prihodnostjo še posebej v teh časih, skrbi pa so predvsem posledica nevednosti in predsodkov. Zato se mora posameznik zdaj preprosto odmakniti od splošne ekonomije, splošnih prepričanj in govoric, zavihati rokave, pljuniti v roke in se temeljito poglobiti v lastno ekonomijo.To je navsezadnje odgovornost vsakega posameznika. Nikar ne pustite, da bi vas strah pahnil v nesmiselne odločitve, z njim se raje spopadite.

Z možem nikakor ne pretrgajta vplačil v SOP. To je zagotovilo, da ne bosta zares ostala praznih rok ali drugače povedano s precej manj denarja, kot ga bosta potrebovala v upokojitvenih letih. Konec januarja 2010 je potekala skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP), ki je obravnavala izredno pomembne spremembe pravil poklicnega pokojninskega zavarovanja in spremembo statuta SOP. Podrobno se seznanita s tem, obiščita predstavnike SOP, če je potrebno, usmerita svoj čas v izobraževanje in spoznavanje, kje je vajin denar, ki ga vplačujeta, eden že celih 30, drugi pa 15 let.

Sicer nisem zagovornik prostovoljnih pokojninskih zavarovanj, so pa ta lahko dodatek k pokojninskemu načrtu. Priporočam pa, da nikakor ne računate, da vama bo samo ta vir upokojitvenih prihodkov omogočil dostojno finančno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Svetujem vama, da se resno pripravita na desetletje zrelega finančnega oziroma pokojninskega načrtovanja in se izogibata govoricam in nepreverjenim informacijam.

Še najslabše, kar lahko naredite, je, da strah vpliva še na vašega sina oziroma na njegovo pokojninsko načrtovanje. Zavedajte se, da bo to njegov največji življenjski strošek, torej najdražji finančni cilj, zato je edino smiselno, da začne za dodatno pokojnino varčevati takoj, ko se zaposli. Za začetek naj varčuje prek bančnih depozitov, in dokler ne bo imel privarčevanih vsaj pet mesečnih prihodkov denarne rezerve, naj se ne odloča za druge oblike pokojninskih varčevanj ali naložb.

Igor Mujdrica

Opomba: Prispevek je bil objavljen v reviji Moje finance, dne 17.3.2010