i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Drugi tuji trgi 7.november 2008

• Ameriška proizvodna naročila so se septembra znižala za 2.5%, je objavilo ameriško ministrstvo za trgovino, potem ko je 61 pri Bloomberg-u anketiranih ekonomistov napovedalo v povprečju 0.8% upad. Najbolj, za 5.5%, so se zmanjšala naročila za »netrajne« dobrine, kar je bilo najslabše v minulih dveh letih, naročila za trajne dobrine pa so se okrepila za 0.9%, vendar še ta zaradi novih naročil letal in avtomobilov. Naročila za izdelke iz nafte in premoga so strmoglavila za 17%, za kemikalije pa za 4.2%.

• Drugi največji svetovni ponudnik kreditnih kartic Mastercard je včeraj zvečer objavil višji dobiček od pričakovanj. V tretjem četrtletju so ustvarili USD 322 mio dobička in za 10 odstotkov presegli pričakovanja analitikov. Po objavi je vrednost delnice v Nemčiji poskočila za 6.8%. V dobičku sicer ni upoštevan strošek USD 515 mio dajatev zaradi proti monopolnega spora z družbo Discover Financial Services. Ob upoštevanju tega je družba ustvarila izgubo v višini USD 194 mio, medtem ko so v istem obdobju lani ustvarili USD 314 mio.

• Po mnenju analitikov je rekordna pocenitev surovin v enem letu znak za najdaljšo recesijo v ZDA od leta 1981. Industrijske surovine so se v preteklem tednu na letni ravni pocenile za 56 odstotkov, kar je največ od leta 1949 in največ od začetka katerekoli recesije. Surova nafta, baker in pšenica so od najvišjih letošnjih vrednosti izgubile več kot 50 odstotkov. “Industrijski sektor, ki je do sedaj hladil inflacijo, je povsem odpovedal in sedaj moramo biti pripravljeni na precej dlje trajajočo recesijo,” je zatrdil Lakshman Achuthan, direktor inštituta za raziskave ekonomskih ciklov v New Yorku. “Izgleda, da se bo ponovilo stanje iz začetka leta 1980, vendar lahko da bo stanje še hujše,” je še dodal.

• BMW je prvi evropski izdelovalec avtomobilov, ki je javno objavil, da razmišlja o prošnji za sredstva iz skladov za reševanje bank pred posledicami kreditne krize. Program je sicer namenjen bankam, a ga v principu lahko koristijo tudi proizvajalci avtomobilov. BMW je v težjem položaju kot njegovi tekmeci saj je zadnjih nekaj let, v smislu števila proizvedenih in prodanih vozil, podiral rekord za rekordom. Nekaj let nazaj so silovito prebili mejo mio prodanih vozil letno, lani pa je BMW proizvedel že 1,5 mio vozil. Močna rast prodaje je bila posledica agresivnega trženja, ki je slonelo na prodaji vozil s pomočjo leasinga. Kriza je povzročila pospešen upad vrednosti vozil, ki sedaj prehiteva zneske, ki jih podjetje dobi od leasinga, kar je trenutno največja težava za finančni oddelek BMW-ja. Kljub krizi je BMW v tretjem četrtletju ustvaril dobiček, ki je sicer pol manjši kot lansko leto, a je hkrati tudi delnica podjetja pol cenejša kot pred letom dni. Podjetje namerava proizvodnjo vozil zmanjšati za 65.000.

• Brazilska banka Banco do Brasil SA naj bi bila pripravljena za nakup konkurenčne banke Banco Nossa Caixa SA po poročanju lokalnega časnika odšteti kar USD 3 mlrd. Cena sicer še naj ne bi bila dokončna se morata naprej sestati še guverner Soa Polo-a, ki nadzira in upravlja banko Nossa Caixa in finančni minister Brazilske vlade, ki nadzira in upravlja banko Banco do Brasil. Po morebitnem dogovoru med prej omenjenima, mora dogovor ratificirati še predsednik Brazilije.

• Tretja največja Kitajska banka Agricultural Bank of China, naj bi po poročanju agencije Bloomberg od Kitajske vlade prejela kar USD 19 mlrd vredno finančno injekcijo, v prihodnosti pa nameravajo izdati še za dodatnih USD 10 mlrd obveznic. S tem denarjem si želijo izboljšati svojo kapitalsko ustreznost preden bodo ponudili delnice te banke širši javnosti.

vir: Reiffeisen Banka