i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Neugoden čas za naložbe v balkanske sklade

Vprašanje okoli enkratnega naložbenega zavarovanjaVAŠE VPRAŠANJE:
Pozdravljeni !

Pred cca. letom in pol (očitno v neugodnem času) sem naložil nekaj denarja v balkanske sklade.
Zanima me, kako napovedujete nadaljnje dogajanje na teh trgih in ali je smiselno čakati na dvig ?

Tomaž, Ljubljana

NAŠ ODGOVOR:
Spoštovani,

Če danes gledate nazaj v preteklost, vaša trditev drži – res je bil neugoden trenutek. Težava je samo v tem, ker ne moremo napovedovati prihodnosti. Na borznih trgih se namreč prepletajo tako različni vplivi, da napovedovanje izidov pravzaprav ni smiselno. Gibanje cen vrednostnih papirjev je odvisno od stanja gospodarstva, poslovanja podjetij, političnega okolja podjetij in psihologije vlagateljev oziroma njihovega razmišljanja. Tako se lahko zgodi, da podjejte posluje zelo dobro, v stabilnem okolju, cena delnice podjetja pa se niža. Na prvi pogled nelogično, po drugi strani pa so lahko imeli vlagatelji previsoka pričakovanja glede poslovanja podjetja in vseeno niso zadovoljni z rezultati.

Gospodarski in borzni cikli so bili in bodo vedno prisotni. Kot zanimivost – časovno ne sovpadajo oziroma borza običajno kaže pričakovanja vlagateljev in tako na nek način nakazuje v kateri smeri se bo razvijalo gospodarstvo. Dogajanja na različni borzah lahko spremljate preko različnih medijev, tedenski borzni komentar pa lahko prebirate tudi na naših spletnih straneh. Tako si boste morda lažje ustvarili lastno sliko in določena pričakovanja glede prihodnjega razvoja.

Ali je smiselno čakati na dvig sredstev? Da in ne. Če vas je strah, če ne morete mirno spati, ker vas skrbi za vaša sredstva, potem je vsekakor bolje, da izstopite iz investicij. Vendar to pomeni, da ste bili dolgoročni investitor samo na papirju, ob podpisu pristopnih izjav k skladom. Ni kar tako v prospektih vzajemnih skladov zapisana priporočena doba vlaganja, ki je lahko npr. vsaj 5, 7 ali več kot 10 let. In niso kar tako opozorila o tveganosti posameznega sklada. Tveganje namreč pomeni, kakšna je verjetnost, da bodo dejanski rezultati manjši od pričakovanih.

Glede na to, da je vaš portfelj razpršen (opomba: zaradi varovanja podatkov jih javno na tem mestu ne objavljamo) in da ste vložili sredstva od katerih kratkoročno niste odvisni, je bolje počakati. Morda bo potrebno za želeni rezultat počakati kakšno leto ali dve več kot ste pričakovali, a potrpežljivost se običajno splača. Izgubo ali dobiček namreč realizirate zgolj ob prodaji vrednostnih papirjev, do takrat je oboje samo fikcija.

Preden boste v prihodnosti denarna sredstva dodatno vlagali, se vprašajte in si iskreno odgovorite, kakšno tveganje ste v resnici pripravljeni sprejeti, kdaj, koliko in za kateri namen/finančni cilj boste potrebovali denarna sredstva? Tako se nihanjem na trgih sicer ne boste izognili, se boste pa zagotovo bolje počutili tudi v turbulentnih časih, ki so na borzah običajni. In to je bolj pomembno od tega, kakšna je danes vrednost enote premoženja vašega balkanskega sklada.

Boris Škaper
finančni svetovalec