i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Nakup oziroma vpis delnic NKBM in nepoučeni vlagatelji

Sprejemanje naročil za nakup delnic Nove KBM V torek, 27.novembra ob 16 uri je bilo zaključeno obdobje sprejemanja naročil za nakup delnic NKBM za male, nepoučene vlagatelje. V četrtek, 29.novembra ob 16. uri se izteče ponudba za dobro poučene, institucionalne vlagatelje.

mali vlagatelj = nepoučeni vlagatelj

Ne glede na to, koliko se mali vlagatelj trudi izobraževati na področju investicij, vedno bo obdržal status malega, nepoučenega vlagatelja (dokler morda nekega dne ne postane velik, poučen, institucionalni vlagatelj).

Privatizacija je tudi v Sloveniji majhnemu številu »nepoučenim«, malim vlagateljem omogočila, da so postali veliki, poučeni in se dvignili na stopnjo institucionalnih vlagateljev. Za obstoj in rast svojih podjetij so se bili primorani naučiti skrbnega pregledovanja potencialno donosnih naložb in zrelejšega odločanja za ohranitev in plemenitenje svojih (oziroma institucionalnih) denarnih sredstev. Naučili so se pravil igre.

»Due dilligence« oziroma skrbni pregled naložb je stalnica in nuja pri institucionalnih vlagateljih. Če se sprašujete zakaj se prenekateri tuji finančni mogotec izogiba investicij v Slovenijo, predvsem pa na balkansko področje, je razlog najti tudi v tem, da temeljitega skrbnega pregleda ni mogoče opraviti. Stvari so dokaj preproste in logične, če jih pogledamo iz tega zornega kota. Verjetno tudi vi ne bi vložili svojega težko prisluženega denarja na podlagi premalo preverjenih ali medijsko napihnjenih informacij samo zato, da ne bi zamudili ” življenjske priložnosti”.

Ali pač?

Čas za evforijo je bil namreč več kot pravi. Ljubljanska borza, balkanske borze, razviti trgi so bili iz dneva v dan v rdečih številkah. In tipičen mali, nepoučeni vlagatelj se nikakor ne more sprijazniti, da mu niso vseskozi na voljo nove naložbene priložnosti, novi potencialni zmagovalci, pa naj si bo to zlato, srebro, paladij, alternerativne oblike investicij ali pa vpis NKBM delnic. Zato je pripravljen prodati vse svoje vrednostne papirje, se ob takšnih »priložnostih« še zakreditirati in vložiti maksimalno kolikor je možno v danem trenutku, ne da bi racionalno razmišljal.

Če upoštevamo do danes javno dostopne objave medijev in malce špekuliramo z njimi, je NKBM evforija pritegnila od 80.000 do 160.000 malih, nepoučenih vlagateljev. Izhajajoč iz tega, bo glede na tolikšno povpraševanje večina vpisnikov dobila bistveno manj delnic kot so pričakovali. Posledično se bo verjetno okoli dve tretjini denarja vrnilo nazaj na bančne račune vpisnikov.

Nazaj k velikim, poučenim vlagateljem
Zneski ne bodo majhni. In poučeni, veliki investitorji se na to že pripravljajo. Zato bo december vesel in delaven za »velike«. Vsak bo želel čimvečji kos pogače tako velike količine prostega denarja. Pričakujte pisne ponudbe, telefonske klice, oglase, akcije ipd., ki vas znajo v mesecu decembru zanesti v nepremišljene nakupne akcije.

Ob takšnih »priložnostih« si ponavadi manejo roke tudi nepridipravi.

Nasvet za konec

” Če boste investicije »jemali» kot hobi, se vam lahko kaj hitro zgodi, da to postane vaš najdražji hobi. “

Zato naj se vam nikamor ne mudi z vrnjenim denarjem, razen če imate že vnaprej jasen načrt kaj boste storili z njim. Nikar ga ne zapravite za prekomerno in brezglavo trošenje pred novoletnimi prazniki. Vzemite si čas, temeljito razmislite in določite, katere finančne cilje  bi v življenju resnično želeli doseči. Nato si poiščite strokovno, neodvisno pomoč in skupaj sestavite načrt za dosego teh ciljev.

Čustva v mesecu decembru namesto v borzo raje investirajte v družinsko okolje, saj se bodo tam precej bolje obrestovala..

In če smo vam lahko v podjetju i-svetovanje d.o.o pri finančnih odločitvah kakorkoli v pomoč veste, da nas lahko pokličete ali nam pišete kadarkoli.

Srečno.