i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Ali veste kako morate biti zavarovani in kako izbrati ustrezno zavarovalno polico?

Klemen Kavčič,finančni svetovalec pri družbi i-svetovanje d.o.o.Objavljeno v reviji Mag, 12.9.2007

Da Slovenci pogosto ne vemo, kako moramo biti zavarovani in kako sploh izbrati ustrezno zavarovalno polico, nam je potrdil Klemen Kavčič, finančni svetovalec pri družbi i-svetovanje.

Mag: Kaj je zavarovalna pogodba?
Klemen Kavčič: Z njo se določi, v katerih primerih in pod kakšnimi pogoji bo zavarovalnica sklenitelju izplačala odškodnino. Seveda se dogovorita tudi o premijah, ki jo bo za ta namen plačeval.

Mag: Pa se Slovenci znamo pravilno zavarovati?
Klemen Kavčič: Velikokrat ne. Izbira produkta naj bo zadnja stvar pri sklepanju zavarovanj. Najprej je treba razmisliti, katere nevarnosti prežijo na zavarovanca in kakšne bodo posledice, če se kaj nepredvidenega zgodi. Šele potem naj pregleda ponudbo na trgu. Zavarovalnice imajo veliko brošur, vsa ponudba je objavljena tudi na spletu. Šele ko posameznik pregleda ponudbo in pogoje, naj izbere ustrezen zavarovalni produkt. Dobro je poiskati tudi neodvisen nasvet.

Mag: Vendar so zavarovalnice zelo napadalne pri trženju svojih produktov. Velikokrat se zgodi, da zavarovalni agenti prodajajo vsevprek, ne glede na to, kaj posameznik sploh potrebuje.
Klemen Kavčič: Žal se zgodi tudi to. Zamislite si, da vam v restavraciji natakar kot ponudbo dneva ali specialiteto predstavi meni, v resnici sestavljen iz hrane, ki jo morajo porabiti, sicer se bo pokvarila. Gotovo pa vas ne bo napotil v sosednji lokal. Tudi agenti, ki delajo samo za eno zavarovalnico, v posameznih obdobjih ponujajo le nekatere produkte, odvisno od akcij, sezone in podobno. Resda je to bolj izjema, vendar se dogaja.

Mag: Kako naj se človek ubrani agresivnega tržeja zavarovalnih polic, ki jih sploh ne potrebuje?
Klemen Kavčič:
Kot sem že poudaril, najprej potrebe, šele nato polica. Vsekakor se je dobro pogovoriti bodisi z neodvisnim svetovalcem ali več zavarovalnimi agenti, in šele nato skleniti zavarovanje. Najboljša obramba pa je gotovo znanje – pridobite ga lahko z branjem knjig o osebnih financnah, obiskovanjem predavanj. Pe preden sem se začel ukvarjati z naložbami in zavarovanji, sem pri avtomobilskem zavarovanju sklenil polico, ki ni ustrezala mojim potrebam in to le zato, ker sem dobil popust. Sklepanje napačnih polic je povsem človeško.

Mag: Smo torej Slovenci preveč zavarovani?
Klemen Kavčič: Težko bi rekel, da smo prezavarovani, bolj opažam, da smo napačno. Posamezniki se zavarujejo za tveganja, ki jim sploh niso izpostavljeni, ali pa posledice nekaterih dogodkov ne bodo znatno vplivale na njihovo življenje. Po drugi strani pa ne upoštevajo zavarovalnih tveganj, zaradi katerih se njihov standardl ahko zelo poslabša.