i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Svetujte mi – katera naložba je najboljša?

rastoci_denar.jpgTo vprašanje mi zastavlja veliko ljudi, odgovor pa je vedno enak – priporočam, da se izogibate takšnim vprašanjem, ker boste slej kot prej naleteli na nekoga, ki bo “vedel” pravi odgovor.

To je približno tako, kot če bi vstopili v trgovino s čevlji in vprašali, kateri čevlji so najboljši? Prodajalec vam bo pokazal najboljše pohodniške čevlje le za 50 evrov, ker so znižani za 30%. Vse lepo in prav. Kaj pa, če potrebujete elegantne čevlje za poroko?

Ali ne bi bilo bolje, da bi najprej povedali, za kateri namen potrebujete novo obutev?

No, scenarij o nakupu čevljev ostaja le scenarij, dejstvo pa žal nemalokrat postane pri nakupu finančnih proizvodov, pa naj si bo to delnic, vzajemnih skladov, različnih oblik zavarovanj, posojil…

Najboljše, idealne naložbe za vse in za vsakogar NI – izjema je le naložba v dodatno znanje, saj se vam bo dolgoročno najbolj izplačala oziroma obrestovala.

Lahko pa vprašanje nekoliko spremenite – katera naložba je najbolj primerna za moj določen finančni cilj? 

Če imate na drugi strani pravega sogovornika, vas bo ta vprašal:

…kakšne izkušnje imate z investicijami,
…koliko denarnih sredstev želite investirati,
…koliko časa lahko denarna sredstva pogrešate,
…za kateri finančni cilj želite denar investirati,
…v kolikšnem času bi želeli ta cilj doseči,
…kako bi se počutili, če bi se vrednost investicije občutno znižala,
…ali pričakujete večje spremembe osebne finančne situacije 
…ipd.

Najbolje pa je, da si takšna in podobna vprašanja zastavite že sami, nato pa odgovore in pomisleke delite s finančnim svetovalcem. Tako bo tudi odločitev oziroma izbira ustreznih finančnih proizvodov lažja, predvsem pa ustrezno prilagojena vam in vašim finančnim potrebam.