i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Ali sploh potrebujete finančnega svetovalca?

Ali sploh potrebujete finančnega svetovalcaFinančno načrtovanje večini ljudem povzroča preglavice. Marsikdo ne pozna odgovorov na osnovna vprašanja. Katero posojilo je najboljše? Kako varčevati za šolanje otrok? Katere vzajemne sklade naj izberem, če želim varčevati za dodatno pokojnino? Kaj je najpomembnejše pri nakupu življenjskega zavarovanja?

Redki imajo dovolj znanja s področja ekonomije, investicij, zavarovanj, davkov ali prava. Morda vam je težko razumeti finančne izraze, kot sta amortizacija in korelacija, ali pa moderno teorijo sestavljanja portfeljev. Kljub temu se zavedate, da morate sprejemati finančne odločitve in popolnoma prav imate, če menite, da vas lahko napačne odločitve “stanejo” veliko denarja.

Kako torej osvojiti področje osebnih financ, hkrati pa zagotoviti finančno varnost sebi in družini? Preprosto – povežite se s finančnim svetovalcem, vašim “zdravnikom” za denar. Osredotočite se na simptome: Kaj je vzrok mojih težav? Zaupajte se vašemu finančnemu svetovalcu, ki vam bo postavil diagnozo, opravil različne teste in predpisal ustrezno “zdravstveno” nego.
Finančnega svetovalca obiščite tudi takrat,  ko mislite,  da je vaše finančno stanje stabilno. Svetovalcu pokažite izpiske vaših investicijskih, trgovalnih in pokojninskih računov, morebitne zavarovalne police, skratka vse, kar se vam zdi pomembno. Finančni svetovalec vam bo zastavil vprašanja glede prihodkov, stroškov, sredstev in obveznosti. Spraševal vas bo o vaši nepremičnini, posojilih, pokojninskih varčevanjih, pa tudi o bolj intimnih zadevah – o vašem zakonu in družinskih zadevah, o vaši karieri ali finančnih ciljih in (seveda) o vaših strahovih. Kako se počutite ob tveganjih? Kakšne so vaše potrebe po likvidnosti?
Vaši odgovori bodo pomagali finančnemu svetovalcu presoditi, katere teste je potrebno opraviti. Ko obiščete finančnega svetovalca, ste strokovnjak tudi sami, saj vam postane jasno, kje vas boli.

In če vas skrbi, da priporočila finančnega svetovalca niso ustrezna, poiščite še drugo mnenje.