i-svetovanje d.o.o.
 

Trenutni prispevek

Naložba 1.000 EUR v naložbeno življenjsko zavarovanje

Vprašanje okoli enkratnega naložbenega zavarovanjaVAŠE VPRAŠANJE:
Pozdravljeni. Razmišljam, da bi 1.000 EUR vložila v naložbeno življenjsko zavarovanje. Po poteku desetih let mi ponudnik zagotavlja vsaj izplačilo vloženih sredstev, tudi če bi bil donos negativen. V primeru pozitivnih donosov pa jamčijo, da bo izplačilo večje vsaj za 50% ali še več, če bo tudi dejanski donos višji od 50%. V ponudbi piše, da bo dobiček neobdavčen že po desetih letih, da pa lahko kljub temu sredstva dvignem že prej.

Ponudba se mi zdi zanimiva, saj kot razumem svojih sredstev ne morem izgubiti. Ali moram biti pozorna še na kakšno stvar? Stara sem 57 let in čez dve leti se bom upokojila.

Hvala,
Majda, Novo mesto

NAŠ ODGOVOR:
Spoštovana ga. Majda,

Različni finančni proizvodi so primerni za različne ljudi zato je prav, da ste si vzeli čas za pridobitev dodatnih informacij, še preden ste svoja sredstva naložili in izpostavili tveganjem.

Zakaj in kako lahko istočasno pišem o tveganjih in garancijah?

Tudi inflacija namreč predstavlja tveganje in to ne majhno. Zelo verjetno lahko danes s tisoč evri kupite več, kot boste čez deset let. Ne spomnim se sicer, koliko sem plačal za skodelico kave leta 1997, vem pa, da je bil znesek občutno manjši.

V konkretnem primeru torej garancija glavnice pomeni, da ne morete izgubiti vloženih sredstev, ne pomeni pa nujno, da boste ohranili realno kupno moč denarja.

Tudi (pogojno zagotovljenih) 50% donosa v desetih letih lahko pogledamo drugače. Na letni ravni to pomeni malce več kot 4% letno obrestno mero. Podobne obrestne mere lahko dosežete tudi z bančno vezavo – brez tveganja, da bi lahko dobili izplačano zgolj glavnico.

Tako pri bančni vezavi, kot naložbenem zavarovanju lahko relativno hitro pridete do denarja, vendar so stroški in davki ob predčasnem odkupu življenjskega zavarovanja precej visoki. Poleg tega pa navedene garancije veljajo samo, če boste v naložbenem produktu vztrajali vseh 10 let.

In nenazadnje – vsaka garancija tudi nekaj stane. Za vlagatelja je ta cena običajno izražena v manjšem donosu. Kar je povsem sprejemljivo in razumljivo – če se hočem izogniti morebitnim izgubam, sem se za to pripravljen odpovedati delu donosa.

Še nekaj vprašanj, za katera upam, da vam bodo v pomoč pri odločitvah:

– se lahko denarju, ki ga želite investirati, odpoveste za obdobje desetih let?
– ali obstaja verjetnost, da boste denar potrebovali prej?
– kakšna so vaša pričakovanja glede donosov?
– bi lahko mirno spali tudi, če se naložba ne bi razvijala po vaših pričakovanjih?

Želim, da bi se odločili vašim finančnim potrebam in zmožnostim primerno, zato vam v vsakem primeru predlagam, da se pred izbiro kakršnihkoli finančnih proizvodov obrnete na neodvisno strokovno pomoč.

Klemen Kavčič